קריינות היא מקצוע שמי שמתאים אליו בדרך כלל יודע זאת מסביבתו. אם מצויים בידיכם הכישורים הטבעיים למשימה, כל הסיכויים שכבר שמעתם לא פעם את ההערות מסוג "איזו שפה עשירה יש לך", "העברית שלך מצויינת", והנפוצה ביותר: "איזה קול רדיופוני יש לך". ואכן, אלו שהתברכו בכישורי קריינות מזוהים בקלות רבה, בעיקר בטלפון, שם הקול הנשמע הוא אמצעי הזיהוי הראשון אליו מתייחסים. לכן, אם אתם בין אלו שהחברה מסביבם קולטת את יכולותיכם אלו, אולי כדאי להתייחס לכך ברצינות; בדיוק כמו שמי שהתברך בגובה 2.10 מטר חייב לשקול אם יש לו עתיד בכדורסל. עם זאת, אין בכישורים הטבעיים לבדם, בדיוק כמו שגובה מרשים לבדו לא יספיק לכדורסלן. כמו שעל אותו ספורטאי לחזק את הקואורדינציה, הניתור והכושר הגופני שלו, כך על בעלי הקול המרשים לשפר את יכולותיהם הגולמיות כדי להפוך לשדרים כוכבים. לשם כך בדיוק כדאי להירשם לקורס קריינות מבין אלו המוצגים בין העמודים הבאים באתר.
במה זה משמש
מלאכת הקריינות נדרשת באפיקים שונים ולמטרות אחרות זו מזו. הקריינים המוכרים לנו ביותר משמשים בתקשורת האלקטרונית, ברדיו ובטלויזיה, שם אנו לומדים לזהות את קולם הסמכותי בעודם מקריאים חדשות ודיווחים רשמיים, להשתעשע ולהתעניין כאשר מדובר בתכניות רדיו בידוריות ומוזיקליות, ולהתרכז בקריינות של סרט דוקומנטרי או דיווחי תנועה. אך מלאכת הקריינים לא מסתיימת כמובן שם, ואנו נחשפים אליה גם מבלי משים וללא זיהוי אותם דוברים עלומים. אנו מצייתים לקול הבוטח שנשמע אלינו מהג'י.פי.אס, מנסים להתעלם מנוכחות קריינות הפרסומות, ומקללים בשנאה תהומית את אותם קולות מוקלטים בשירותי ניתוב שיחות טלפוניות.
מה זה דורש
כאמור, נדרש מקריין טוב לא רק קול עמוק ומרשים, אלא חבילת כישורים מורכבת הרבה יותר לצורך התמקצעות בתחום. בראש ובראשונה יש לשפר את העברית; כולנו אולי דוברי עברית די רהוטה, אולם זוהי לשון מורכבת, ומפתיע עד כמה נדירים הם אלו שאינם שוגים דקדוקית על ימין ועל שמאל. גם מי שהשפה שבפיו מתעלה על זו של האדם הממוצע, רחוק מרחק רב מהדרישות הניצבות בפני קריין מיומן, בוודאי ובוודאי ממי שנדרש להקריא מהדורת חדשות. על הקריין המיועד לחדד את יכולותיו בדיקציה ופונטיקה נכונה, לצד שליטה נאותה בקולו להשגת הגייה מושלמת.
מה לומדים
בקורס קריינות נרכשות עוד שפע מיומנויות הכרחיות אשר יסייעו בתפקוד המקצועי, למשל גישה נכונה לטקסטים מסוגים שונים. קריין הוא במידה רבה סוג של שחקן, אמנם לרוב אין רואים את הבעות פניו, אולם נדרשת ממנו הטעמה אחרת ואופי הגשה שונה בהתאם למשימה הניצבת לפניו. ישנם הבדלים בין קריינות פרסומית, אישית, סקסית, חדשותית, תדמיתית קריינות משוחקת או תיאטרלית, עבור פרומו או הודעות רשמיות. לכל אחת מאתגרים אלה ישנה אינטונציה משל עצמה, ויש לדעת באילו כלים ובאיזו גישה להעזר לכל מטרה.
במסלול לימודי קריינות נלמדים גם הכלים הטכניים אותו דורש המקצוע; תפעול קונסולת שידור באולפן רדיו, שימוש בטלפרומטר, ניקוד טקסטים שחיוני למשל להגייה נכונה של שמות, הקלטת ועיצוב סאונד בתוכנות ביתיות. בחלק מהמסלולים נלמדת הגשה מצולמת ומול קהל, וניתנים גם כלים עסקיים ושיווקיים מעשיים אשר יסייעו לפיתוח קריירה בתחום, כיוון שמידת ההצלחה בלימודים לא קשורה תמיד למידת ההצלחה בשוק. המשתתפים לומדים להכיר את העבודה באולפנים, מתרגלים דיבור אל תוך מיקרופון, מדמים תוכניות ותסכיתים ובונים תיק עבודות ווקאלי מוקלט, אשר יוכל ללוות אותם בחיפוש עבודה. יש מכללות אשר מציעות גם לימודי דיבוב כחלק מלימודי הקריינות, ויש אחרות אשר רואות בדיבוב מקצוע שונה ונפרד הנלמד בקורס אחר. בואו להשמיע את קולכם בתעשיית התקשורת.