קורס צילום יכול בעצם לשמש כל אחד; כשסבא היה ילד, היו רק מעטים שידעו לצלם, וכל תמונה היתה טקס חגיגי בסטודיו בליווי איש מקצוע מיומן הנדרש לאותה משימה מסובכת. גם כשאבא היה ילד, ציוד צילום עדיין היה מצרך יקר, אבל גם מי שלא החזיק במצלמה מקצועית ניסה לחפות על כך במצלמת כיס מעפנה, שהפיקה תוצאות בינוניות ומטה.
גם באותם ימים העלויות נותרו גבוהות מאוד, מכיוון שהיה צורך לפתח את כל הפילם, כולל פריימים בהם נדחפה האצבע אל מול העדשה, אחרים שהצטיינו בחשיפת יתר או בהעדר תאורה מתאימה, וקלטו עיניים אדומות או חיוך עקום. עבור רובנו לא היתה מלאכת הצילום יומיומית, ולמרות שמצלמות באיכות סבירה נמצאו כבר כמעט בכל בית, השימוש בהן נשמר לרוב לאירועים מיוחדים שהצדיקו את ההתעסקות ואת התשלום על הפיתוח, למשל ימי הולדת, טיולים, טיסות לחו"ל או כל מקרה אחר שעורר תקווה לרגע פוטוגני שראוי להנצחה.
האבולוציה של הצילום
הצילום הדיגיטלי היה שלב מהותי בשינוי כללים אלו, כאשר עם השתלטותו על שוק המצלמות נחסכה ההתעסקות במלאכת הפיתוח וההדפסה, ואיכותה של התמונה הפכה ברורה באופן מידי על גבי המסך. מנקודה זו והלאה, ניתנה האפשרות לבחור את התמונות המוצלחות בלבד, וכמו ששעון תקוע צודק פעמיים ביום, גם צלמים בינוניים ומטה גילו שבין עשרות תמונות גרועות, אפילו להם יוצאת מדי פעם תמונה נהדרת.
ההתקדמות הבאה הגיעה עם חדירתו של הסמארטפון לכל כיס; כיום כמעט כל אחד מאיתנו מחזיק כמעט בכל רגע נתון מצלמה דיגיטלית בעלת איכויות טכניות גבוהות ביותר, משופרות משמעותית מאלו של הדיגיטליות מהדור הקודם.
כך הופך למעשה הצילום ממלאכה מכוונת, בה יש להצטייד מראש בציוד, לוודא שיש די פילם ולהשתדל שכל תמונה תהיה מדוייקת ומכוונת, לפעולה אחרת וכמעט ספונטנית וסתמית, המצריכה רק שליפה זריזה של הטלפון מהכיס, ושלוש לחיצות.
כמעט בלי שאנו שמים לב לכך, המציאות שלנו הופכת למתועדת בצורה אינטנסיבית, כל הזמן ובכל מקום. זהו תהליך שקורה כאן ועכשיו, למרות שלפעמים אנחנו אפילו לא שמים ליבנו לכך. אם למשל הסתובבה פעם על חוף הים בחורה יפהיפיה ושופעת שסובבה אחריה ראשים, הרי שהיום היא מסובבת לכיוונה מצלמות. יש לשער שדמותה המצודדת בבגד הים תועדה במספר מכובד של צילומים, כולל קלוז-אפים חושפניים שנקלטו בעדשה מבלי שאפילו חשדה בכך, כי כולנו הפכנו לפאפארצי. אותו תיעוד יכול לעלות לאינטרנט דרך פייסבוק ושאר הרשתות החברתיות, בלוגים ואתרים, או להישלח בסמארטפון באופן אישי או קבוצתי.
למי זה כדאי
קורס צילום אם כן, מיועד כיום לכל אחד. אין מי שלא מצלם; את הילדים והנכדים, בני ובנות הזוג, חברים בעבודה, כל ארוע, כל דאחקה מצחיקה, כל קשת שצצה בשמיים וכל דבר שיכול לעורר עניין אצל מישהו; אלו הופכים בעינינו כעת לראויים להנצחה מצולמת. זה יכול להיות ארוע בעל ערך מהותי או אפילו חדשותי, שאיתרע מזלו של אדם שיקרה מול עיניו לאחר שנקלע למקום ההתרחשות, אבל עשוי להיות באותה מידה גם פרצוף מצחיק שעשה הנכד, ואם יצולם ויישלח לוואטסאפ של סבתא, היא תסתובב כל אותו יום עם חיוך של גאווה על הפנים. בשני המקרים, צריך לדעת כיצד לתעל את יכולות המצלמה כדי להשיג תוצאה אופטימלית.
אפשרויות הלימודים
ניתן למיין למעשה את לימודי הצילום לשתי רמות הכשרה: האחת היא הקניית מקצוע והשנייה היא העשרה לצלמים חובבים, אשר מטרתה לרכוש את הכלים הבסיסיים שיאפשרו למצות את יכולות המצלמה הבסיסיות וישפרו את התוצרים המצולמים של כל אחד ואחת. אותם קורסים קצרים ילמדו את כל מיומנויות היסוד ויאפשרו לשדרג כל צלם סתמי למשוכלל יותר, מה שיתבטא מיידית באיכות חשבון האינסטגרם שלו למשל.
קורס צילום מקצועי
הינו כמובן מקיף יותר ומצריך התמסרות והשקעה בסדר גודל אחר לגמרי. לימודים אלו יכשירו בעלי מקצוע שבכוונתם להפוך את התחום לעיסוק ראשי ופרנסה. קורסים כאלו יכללו את כל הרקע והכלים המקצועיים הנדרשים מצלם מומחה, מה שמתחיל ביסודות תיאורטיים כמו תולדות הצילום והתפתחותו לאורך ההיסטוריה, מבנה המצלמה הקלאסית וחלקיה השונים, סוגי המצלמות והעדשות, שימוש באור – צבע, טמפרטורה וכיוון התאורה המשפיעים כולם על התמונה, מבנה הפריים: מונטז', קומפוזיציה, ןפרספקטיבה, צילום בצבע ובשחור לבן, התמודדות עם צילום במצבי קיצון, אם מבחינת תנאי השטח והתאורה, ואם מבחינת מגבלות על הצלם או מלאכתו.
הכשרה מקצועית מלאה מחייבת את הצלם להיות בקי בכל ההתמחויות של הענף, ובכללן צילום עיתונאי, תיעודי, חדשותי, טבע, פורטרטים, צילום תעשייתי ומוצר, תכשיטים, מזון, אופנה ועוד. לכל טקסטורה נדרשת התמחות משלה, ולכל סביבה יש מערכת תאורה אחרת, ואין דומה
צילום סטודיו
לצילום חוץ. נוסף לכל אלו נלמד גם עיבוד התמונה לאחר הצילום עצמו, גם בכלים הקלאסיים והמסורתיים, וגם בכלים המודרניים הממוחשבים כמו פוטושופ.
אם לפרוט את הלימודים לשני המכלולים העיקריים שבהם, הרי שהאחד מקנה התמצאות ומיומנות בכלים הטכניים של המלאכה, והשני מקנה יכולת חשיבה, תפיסה וראייה צילומית אשר ילוו את הצלם המיומן בכל רגע בו עיניו פקוחות.
בין העמודים הבאים תוכלו למצוא קורסי העשרה למתחילים, לימודי צילום כמקצוע, ובנוסף גם סדנאות מגוונות להקניית התמחויות פרטניות אשר ירחיבו את סל הכלים של צלמים מיומנים, ויעשירו אותו. קורס צילום נערך במקומות רבים ביותר ברחבי הארץ, לדוגמה: ירושלים, תל אביב, חיפה, כפר סבא, רמת גן, עכו, באר שבע, עפולה, קריית טבעון, עמק הירדן ועוד.