משפחות רבות בארץ חיות בשגרה של מינוס מתגלגל, משכנתא חונקת ומעגל קסמים של תסכול כלכלי, אפילו למרות תנאי פתיחה טובים והכנסות משפחתיות שאינן מן הנמוכות. לא מעטות מתוכן מסוגלות לשפר את מצבן הפיננסי באמצעות הטמעת התנהלות נכונה ואחראית יותר, אלא שרובן פשוט אינן יודעות כיצד לעשות זאת. לימודי כלכלת משפחה מבקשים לפתור בעיה זו בדיוק.
המחאה החברתית של 2011 הציפה את בעיית המאבק הכלכלי הקיומי בארץ אצל שכבות רבות בציבור, ובמיוחד אצל מעמד הביניים. המודעות ליוקר המחיה אמנם נותרה מאז בעינה, אבל הפתרונות המעשיים לכך אינם פשוטים, והקשיים לא רק שלא קטנו, אלא דווקא ההפך; בעוד שהמשכורות במשק אינן גדלות, ההוצאות מאמירות ותופחות. שירותים בסיסיים שפעם היו חינמיים ומובנים מאליהם, כמו חינוך ובריאות, מצריכים עתה השלמת מימון מצד האזרח כדי לזכות בהם בכלל, או להבטיח איכות מינימלית שלהם.
כאשר אנחנו מתלוננים שאי אפשר היום לרכוש דירה בארץ, בעוד שהורינו עשו זאת בקלות יחסית לפני כמה עשורים (ועוד במיקום שהיום נוכל רק לחלום עליו), אנחנו שוכחים שבזמן ששילמו הם את המשכנתא, לא שקלו אפילו לטוס לחו"ל פעם-פעמיים בשנה כמונו, לא לקנות מסך שטוח לכל חדר בבית, לא להתפנק במסעדות, ולא להחזיק פלאפון משוכלל שמחליפים כל שנה-שנתיים. הורינו אמנם שילמו למשל על מנוי יקר לעיתון שמאז כבר ביטלנו, אבל לא היו מחליפים מכשיר חשמלי שהתקלקל, ואפילו פריטי לבוש שהתבלו היו מוסרים לתיקון. כמובן שהתנהלות שכזו היא לא משהו שנשקול כיום, אבל בין זה לבין שופינג של בגדים על חשבון המינוס, קיימת דרך ביניים של התנהלות שקולה ואחראית יותר.
המציאות הכלכלית היומיומית בארץ מאתגרת. לא פעם הייאוש מביא רבים לפתרונות שגויים כמו פיתוי ללקיחת אשראי יקר והלוואות לא כדאיות שרק מדרדרות לחובות עמוקים יותר, גרעון מאמיר ומעגל של ייאוש. לא תמיד ישנו מוצא פשוט וכולל מאותו מצב מתסכל, אבל ידע פיננסי בסיסי נכון יכול בהחלט להקל עליו.
הרצון שלנו לחיות ברווחה ולצרוך סל גדול ומלא סעיפים חדשים הוא אינסופי כמעט. טבעו של כל מוצר או שירות מבוקש הוא להשתכלל ולהתייקר. את הטלויזיה בחינם החליפו הכבלים בתשלום, ואותם החליף וי-או-די בתשלום גבוה עוד יותר; את התור בקופת חולים החליפה קליניקה נעימה של רופא פרטי, ואפילו את חבל הכביסה החליף המייבש החשמלי, שמשיג בתשלום את מה שפעם הצליח בחינם.
תרבות הצריכה והשפע שואבת אותנו לתוכה, ותובעת הוצאות שמקורן בתחרותיות חברתית, פינוק, ולא פעם פשוט בזבזנות. אז איך אפשר גם לא לחיות באופן ספרטני כמו הורינו, אבל גם לא לעשות זאת על חשבון המינוס? התשובה לכך היא תכנון נכון וחשיבה יעילה ומושכלת.
מה נלמד בקורס
תכנון כלכלי למשפחה מורכב משני יסודות עיקריים; הראשון הוא בקרה על הצריכה, והשני הוא תכנון נכון יותר ברמה האסטרטגית, דהיינו טיפול נאות בסעיפי חסכון, פנסיה, הוצאות דיור ומשכנתא, השקעות ומיסוי. לימודי כלכלת משפחה מכוונים בדיוק לצורך זה; הקניית דרכים לייעול ההתנהלות הסדירה והעתידית, להשגת מיצוי יעיל יותר של הנכסים והמשאבים הקיימים.
במהלך הקורס נלמד קודם כל ניתוח סל ההוצאות וההכנסות, מיפוי הנכסים, הבנת ההתחייבויות, ניתוח תזרים, זיהוי בעיות וכשלים כמו דליפת כספים מיותרת ובזבוזים תכופים, תוך הבנת היבטים פסיכולוגים והתנהגותיים המכתיבים את סל ההוצאות בתוך סביבה צרכנית לוחצת. לאחר מהלך זה, נקבעות המטרות וסדרי העדיפויות שיתוו בניית תכנית חדשה שתאפשר את בלימת הגרעונות, התאזנות, ותחילת הצמיחה מתוך סל הנתונים והמשאבים הקיימים.
בלימודי כלכלת משפחה נרכשת ראייה פיננסית אסטרטגית ואינטגרטיבית, אישית ומשפחתית, שתאפשר מערך תקציב נכון שייקח בחשבון את היעדים המבוקשים, יכוון להתנהגות שקולה וגם ישקיף קדימה, לעבר שינויים עתידיים כמו היערכות פנסיונית, העברת נכסים בין-דורית, צוואות וירושות, הגנה מפני אובדן כושר הכנסה או משברים אפשריים כמו גירושים, קשיים בריאותיים או צרכים סיעודיים. מיקוד עסקי ומעשי מושכל יותר, תכנון מס מחוכם יותר, ניהול נכון של הנכסים וההון העצמי יאפשר שינוי לעבר רווחה ועצמאות כלכלית מקיפה יותר.
לימודי כלכלת המשפחה זמינים בכל רחבי הארץ, וכמעט אין מי שלא יוכל להפיק מהם תועלת מיידית. קורס התנהלות פיננסית יאפשר הוצאה חכמה יותר וניהול משק בית חסכוני יותר. הקטגוריה שלפניכם באתר כוללת למעשה שני סוגי לימודים - מסלולים קצרים שתכליתם שיפור ההתנהלות הפרטית, ולצדם תכניות לימוד ארוכות יותר, להכשרת יועצי כלכלת בית שיוכלו לשמש בעצמם כאנשי מקצוע מיומנים להדרכת משפחות.