סיכונים בעבודה, נראים לעין וסמויים, קיימים גם במפעלים, מוסדות וארגונים שלכאורה אינם מסוכנים. מניעתם הינה מחויבת המציאות בכל מקום ואתר, מבנים, מקומות פתוחים, כלי תחבורה, מפעלים, משרדים ומוסדות שונים, וזהו תפקידו של אחראי בטיחות בעבודה.
מפגעים בריאותיים, נפשיים ופיזיים עשויים להיות גלויים ושהסכנה הכרוכה בהם מוחשית, אך רבים מהם אינם צפויים, בלתי-נראים, ולפיכך לעתים מסוכנים יותר. עבודה בגובה, מטענים כבדים, כלים חדים, חומרים רעילים, חשמל, חומרי מעבדה ויסודות מתלקחים הם גורמי סכנה גלויים ומוחשיים שהסכנה המלווה אליהם ברורה, אך אדים רעילים, קרינה, גזים, וירוסים וחידקים עלולים לעתים להיות מסוכנים יותר. לכל אלו יש להוסיף גורמים סביבתיים שגרתיים שלמראית עין אין בהם נזק, אך עלולים לגרום לתאונות עבודה ולפגיעה, למשל מבנים, רהיטים, חפצים, מכשירים שונים וכשלי אחזקה מכל סוג.
הגורמים הכלולים ברשימת גורמי הסיכון רבים, והוראות ותקנות בתחום מגוונות ומפורטות. קצרה היריעה מלהכיל את כולם, בהם תקנות בריאות, ניקיון, ניקוז, אוורור, טמפרטורה ותאורה, רמת הצפיפות, עומס בעבודה, שגיאות אגרונומיות, אבק, גזים, חומרים נפיצים, עבודה עם מכשור ותהליכים קפואים או לוהטים כמו קיטור, העמסה ופריקה, לבוש, וכמובן טיפול במזון.
ממונה על הבטיחות בעבודה ימונה במפעל שחלה עליו פקודת הבטיחות בעבודה או בארגון המעסיק במקביל לפחות חמישים עובדים בבתי חולים, מוסדות רפואיים, בתי מלון, נמלי תעופה, בתי מסחר, מוסדות להשכלה גבוהה, מכללות, תאגידים להתיישבות שיתופית, רשויות מקומיות, או חקלאות.
תפקידיו של אחראי הבטיחות והגהות נעים מאיתור וזיהוי גורמי סיכון שונים והצגתם למנהליו ולועדת בטיחות, הנהגת סדרי בטיחות ופרסום הוראות, הדרכת העובדים, בדיקות ותרגול מצבי חירום, תיקון וטיפול במפגעים השונים, תחזוקה מקיפה, שילוט, סימון, פיקוח, מעקב, ביקורות וחקירת מחלות ותאונות מקצוע.
אישור כשירות לתפקיד ממונה בטיחות יינתן לעונים על הקריטריונים הבאים:
• בעל תואר מוכר בתחום מדעי הטבע, הטכנולוגיה או הנדסה, בעל ניסיון של שנתיים לפחות בעבודה במקצועו, אשר עבר בהצלחה קורס ממונים על בטיחות או קורס שווה ערך באישור מפקח עבודה ראשי.
• טכנאי או הנדסאי בעל ניסיון של 3 שנים לפחות בעבודה במקצועו, אשר עבר בהצלחה קורס ממונים על בטיחות או קורס שווה ערך באישור מפקח עבודה ראשי.
• בעל השכלה שוות ערך למצוין בשני הסעיפים הנ"ל בעל ניסיון של 3 שנים לפחות בעבודה במקצועו, אשר עבר בהצלחה קורס ממונים על בטיחות או קורס שווה ערך באישור מפקח עבודה ראשי שהוכיח להנחת דעת של מפקח עבודה ראשי כי הוא ראוי להיות ממונה על הבטיחות.
בכל מפעל המעסיק 25 עובדים או יותר, יש להקים ועדת בטיחות שנציגי העובדים בה הם נאמני בטיחות במפעל. מדריכי המוסד לבטיחות ולגהות מדריכים את החברים בוועדה כיצד למלא את תפקידם. אחת לשלוש שנים, נבחרים נאמני בטיחות על-ידי העובדים או ממונים על-ידי ועד העובדים. על נאמני הבטיחות לפעול לשיפור תנאי הבטיחות והגהות, להדריך ולייעץ בנושאים אלו, להודיע בכתב למעביד על ליקויים ולהתלוות למפקח-עבודה בביקוריו במפעל.
ועדת הבטיחות, בה חברים נאמני הבטיחות, פועלת לשיפורים ותיקונים, בירור סיבות לתאונות עבודה ואמצעים למניעתן, ביקורות ותיאום פעולות בנדון, ליווי מפקחי עבודה בסיורים במפעל, והיא גם רשאית להמליץ בפני המעביד על אמצעים משמעתיים נגד עובד שאינו מקיים את הכללים המחייבים בעניין.
קיימות מסגרות עבודה בהן ההמלצה היא לרכז את הסמכויות השונות בידי אחראי אחד, הממונה על הבטיחות הכללית של העובדים, על מניעת אסונות, מצבי חירום ותאונות או דליקות ואף על סיכונים אחרים. ריכוז האחריות מאפשר התמחות, מקצועיות ומענה בזמן אמת.
הכשרת אחראי בטיחות בעבודה כוללת הרצאות, דיונים, תרגילים, סרטים מקצועיים, סיורים במפעלים והכנת תוכנית בטיחות שנתית. על ממוני הבטיחות להשתתף בימי השתלמות בנושאים אסטרטגיים, גהות, בריאות תעסוקתית במסגרות המאושרות על ידי מפקח העבודה הראשי ומאפשרות לרכוש את ההסמכות המחוייבות במילוי תפקידם.