על פי מחקרים, צריכה גבוהה של סוכרים, מלח ושומנים, גובה מחיר לא רק בהשמנת יתר, אלא גם במחלות הקשורות לצפיפות העצם. אז מה לעשות? להתחיל לאכול בריא, ולצמצם גורמי סיכון אשר עלולים לפגוע בנו בטווח הארוך.
למרות שהשמנת יתר נחשבת לחולה הרעה של המאה העשרים ואחת, ברגעים אלו ממש קמות להן עוד מסעדת מזון מהיר, עוד מזללה ועוד סניף של בורגר משהו שפותח את שעריו לקונים הרעבים. הסוכר, השומנים ושאר התוספים שאינם בהכרח בריאים, עושים את דרכם למערכת העיכול של עוד כמה אזרחים, והדרך לדיאטנית הקרובה למקום המגורים נסללת.
מבלי להתעלם מבעיית ההשמנה החמורה, מחקרים חדשים מראים שאותם סוכר ושומנים עושים נזקים כבדים לאיברים נוספים בגוף והם מהווים גורם משמעותי ביותר בבעיות בצפיפות העצם ובהתפתחות מחלות כגון אוסטואופרוזיס.
מחלה זו היא בעצם התדלדלות של העצם עד מצב שבו היא חשופה יותר לשברים ולפציעות.
מדובר במחלה הנפוצה במיוחד בקרב נשים לאחר גיל המעבר, אך היא עלולה להופיע גם בגברים ובגילאים צעירים יותר. אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על התפתחותה הוא התזונה
– הן כמנגנון מניעה והן כחלק בלתי נפרד מהטיפול. יתרה מכך, התדלדלות של העצם לא משפיעה רק על העצם השבורה, שכן הפרשת החומרים מתוך העצם אל הגוף יכולה ליצור נזקים גדולים יותר במערכת הכוללת של גוף האדם.
מחקרים אחרונים מראים שתזונה
המתבססת על אחוז גבוה של סוכרים ושל שומנים רוויים, מונעת ספיגה של קלציום. בנוסף, אותם שומנים רוויים יכולים ליצור מעין 'סכרים' במערכת העיכול ולמנוע מעבר תקין במעיים של אותו הקלציום האחראי, בין היתר, על סיוע לבנייה של העצם.
וזו לא רק אשמתם של הסוכרים, שכן גם המלח משחק פה תפקיד משמעותי. מחקרים הראו שצריכת המלח הגבוהה גורמת לאיבוד של קלציום, ויחד עם איבוד הקלציום הנובע מקפאין המצוי במשקאות רבים, רמות הקלציום בגוף רק הולכות ויורדות. עם זאת קיימים מספר אלמנטים אשר עשויים למנוע את המחלה:
סידן – אבן הבניין של העצמות
סידן הוא המינרל העיקרי המרכיב את העצם. מחסור בסידן לאורך זמן עלול להוביל להיחלשותה. לכן, ההמלצה היא לצרוך מזונות עשירים בסידן באופן יומיומי. מקורות מצוינים כוללים מוצרי חלב דלי שומן, ירקות ירוקים כמו ברוקולי וקייל, שקדים, טחינה משומשום מלא ודגים קטנים הנאכלים עם העצמות (כמו סרדינים).
ויטמין D – המפתח לספיגת הסידן
גם אם נצרוך כמות גבוהה של סידן, ללא ויטמין D גופנו לא יוכל לנצל אותו ביעילות. ויטמין D מסייע בספיגת הסידן מהמעי אל מחזור הדם ומשם לעצמות. המקור הטוב ביותר הוא חשיפה מבוקרת לשמש, אך ניתן למצוא אותו גם במזונות כמו דגים שמנים (סלמון, טונה, מקרל), ביצים ומוצרי מזון מועשרים.
חלבון ותזונה מאוזנת
חלבון הוא רכיב חשוב נוסף – הוא מעניק לעצב רקע מבני ותומך בשיקום רקמות. תפריט הכולל בשר רזה, קטניות, ביצים ומוצרי חלב מסייע בחיזוק העצם. חשוב לשמור על איזון, שכן תזונה דלת חלבון עלולה לפגוע בצפיפות העצם, בעוד שתזונה עשירה מדי בחלבון מהחי עלולה להעלות את חומציות הדם ולגרום לאיבוד סידן בשתן.
מגנזיום, אבץ וויטמין K
מעבר לסידן ולוויטמין D, ישנם רכיבים נוספים החשובים לבריאות העצמות. מגנזיום (אגוזים, דגנים מלאים, קטניות), אבץ (בשר רזה, גרעינים, קטניות) וויטמין K (ירקות ירוקים כמו תרד, קייל וחסה) כולם תורמים לשמירה על חוזק העצם.
הרגלי תזונה מזיקים
כדאי להמעיט בצריכת קפאין ואלכוהול, העלולים לפגוע בספיגת הסידן. עודף מלח (נתרן) בתזונה גורם לאיבוד סידן בשתן. בנוסף, עישון נמצא כגורם סיכון משמעותי לאוסטאופורוזיס.
למרות שלתורשה יש תפקיד מרכזי במחלות רבות ואוסטאופרוזיס בכללן, ולמרות שקיימים לא מעט גורמים להופעת המחלה, שמירה על תזונה מאוזנת דלה במלח ובסוכרים יכולה להשפיע משמעותית על הבריאות ולהקטין את הסיכוי למחלת עצמות בגיל צעיר ומבוגר כאחד.
התזונה משחקת תפקיד מרכזי במניעה ובטיפול באוסטאופורוזיס. הקפדה על תפריט מאוזן ועשיר בסידן, ויטמין D ורכיבים נוספים, לצד הימנעות מהרגלים מזיקים, יכולה לחזק את העצמות ולהפחית משמעותית את הסיכון לשברים בעתיד. בשילוב פעילות גופנית מתונה וביקורות רפואיות שוטפות, מדובר בצעד חשוב לשמירה על איכות חיים ובריאות לאורך שנים.
אם ברצונכם ללמוד עוד על הסכנות שבתזונה לא מאוזנת, הינכם מוזמנים לבחור ממגוון קורסי התזונה המוצעים באתר, ולעשות את הצעד הראשון להבנת חשיבות התזונה הבריאה.
להמשך קריאה: